معماری

کاکوتی یا کهلیک اوتی

 کاکوتی یا کهلیک اوتو

کاکوتی-کهلیک-اوتی

دانستنیهای علمی :
گونه ای از گیاهان یکساله یا چندساله بوته ای است که به خانواده نعناعیان تعلق دارد. این گیاه بومی جنوب و شرق اروپا ، شمال غربی آفریقا و آسیا تا هیمالیا است. این گونه کاکوتی را بومی ایران نیز می دانند. در زبان مردم رودبار استان گیلان به آن «پلنگ مشت» می‌گویند.

خصوصیات ظاهری :
برگ های کاکوتی معطر می باشد. بوته‌های آن پرپشت و ارتفاع آن بین 10 تا20 سانتی متر می‌باشد و دارای گل‌های صورتی است.
ساقه آن منفرد يا غالباً از ناحيه يقه منشعب شده و انشعابات آن کوتاه تا نسبتاً بلند هستند.
ساقه و انشعابات اين گياه نسبتاً به‌طور متراکم پوشيده از کرک‌هاى کوتاه و واژگون است.
برگ‌ها به طول ۷ تا ۲۵ ميلى‌متر و عرض ۲ تا ۶ ميلى‌متر، سرنيزه‌اى و يا خطى متمايل به سرنيزه‌اى که در قاعده باريک شده و اکثراً داراى دمبرگى کوتاه و در بخش‌هاى بالا داراى موهاى لطيف است.
اين گياه به رنگ بنفش يا متمايل به ارغواني، کوچک، به اندازه۸/۰ تا ۱ سانتى‌متر و داراى دمگلى کوتاه هستند. کاسه گل باريک و به‌صورت استوانه‌اى بلند است. زمان گلدهى اين گياه خرداد تا شهريور ماه است.

شرایط محیط رشد:

  • کاکوتی به نور زیاد و مکان روشن احتیاج دارد.
  • خاک از زهکشی خوب و کاملی برخوردار باشد. آبیاری منظم انجام شده و میزان آن متوسط باشد.
  • دادن کودهای تقویتی و کود کامل به رشد بهینه آن کمک می کند.
  • در خاک های غنی و حاصلخیز رشد بهتری از خود نشان می دهد.

کاکوتی

خواص درمانی و کاربردها:

کاکوتی دارای مواد موثره سینئول، پیپریتون، منتون، پولگون، ایزومنتول می باشد.
گیاه کاکوتی چند ساله دارای اثر ضد میکروبی علیه انواعی از باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی است و تأثیر آن بر سالمونلا شدیدتر است .
این گیاه در نواحی کوهستانی ایران (بخصوص آذربایجان و کردستان) به عنوان ادویه در غذاها کاربرد وسیعی دارد و عطر آن بسیار نزدیک به آویشن از برگ‌های خشک‌شده و خردشده کاکوتی به عنوان طعم‌دهنده در دوغ استفاده می‌شود .
استفاده از خشک شده این گیاه هم به صورت کامل یا پودر شده در این منطقه مرسوم است. در کشورهای اروپایی مانند آلمان این گیاه به صورت زنده در فروشگاه ها و در گلدان های کوچک به فروش می رسد.
طبع آن گرم و خشک ، ضد باکتری ، خلط آور ، ضد سرما خوردگی و ضد عفونی کننده روده می باشد.
کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کار برد دارد .

نحوه تکثیر گیاه :

این گیاه را از طریق بذر بصورت مستقیم در زمین اصلی یا تهیه نشاء و انتقال آن در زمان مناسب به بستر اصلی ازدیاد می نمایند. زمان کاشت اواخر تابستان تا اوایل پائیز می باشد.

درباره ی امیر تقی پور

امیر تقی پور، فوق لیسانس زمین شناسی اقتصادی هستم. (مدیر وب سایت) ........ ایمیل من: amirahare@gmail.com - سایت: www.aharri.ir

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای درج شکلک روی آن کلیک کنید

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette

قالب وردپرس
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE